weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Owoce pod kruszonką

Macie ochotę na coś słodkiego? mamy dla was przepis na kuszące owoce pod kruszonką!

Składniki:

•4-5 łodyg rabarbaru

•4 szklanki truskawek

•twarde jabłko

•1¼ szklanki cukru

•1½ łyżeczki skórki pomarańczy

•łyżka skrobi kukurydzianej

•pół szklanki soku z pomarańczy

•szklanka mąki

•pół szklanki brązowego cukru

•pół łyżeczki soli

•szklanka płatków owsianych

•¾ kostki masła

•garść niesolonych posiekanych pistacji

•listki mięty

Sposób przygotowania:

Jabłko i rabarbar obierz. Skrobię rozrób z sokiem pomarańczowym, wymieszaj z pokrojonymi owocami, połową białego cukru i skórką pomarańczową. Przełóż do foremki do zapiekania. Mąkę, sól, płatki owsiane i pozostały cukier ucieraj, powoli dodając kawałki masła. Pokrusz ciasto na owoce, posyp pistacjami i piecz godzinę w 175ºC.

reklama

Zobacz również