Jabłko czy gruszka? Wybór jest trudny.
Szarlotka
Weź na ciasto:
• szklankę mąki
• pół szklanki mielonych migdałów
• jajo
• 4 łyżki masła
• ¹⁄³ szklanki cukru
• sól
na krem:
• opakowanie śmietanki kremówki
• 4 jaja
• ¹⁄³ szklanki cukru
• łyżeczkę startej skórki z cytryny
• szczyptę cynamonu oraz:
• 6 twardych jabłek
• cytrynę
• garść rodzynek
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj na większy placek niż średnica tortownicy, tak żeby po wyłożeniu nieco ciasta wystawało. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, podziel na ósemki, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z rodzynkami. Ułóż wszystko na dnie formy. Składniki kremu dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, wylej na jabłka.
Wystające kawałki ciasta złóż do środka, formując grubą krawędź. Posmaruj białkiem jaja lub mlekiem. Piecz 50 minut. Możesz posypać cukrem pudrem i płatkami migdałów.
Tarta z gruszkami i marcepanem
Weź na ciasto:
• półtorej szklanki mąki
• pół kostki masła
• 3 łyżki cukru
• jajo
• sól
na nadzienie:
• 3 gruszki
• 3 łyżki soku z cytryny
• 5 jaj
• pół szklanki cukru
• małe opakowanie kremówki
• 200 g marcepanu
• łyżeczkę startej skórki z cytryny
Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i solą, dodaj pokrojone zimne masło. Rozcieraj w palcach, aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Wbij jajo, wlej łyżkę lub dwie wody i wyrób ciasto. Zawiń w folię aluminiową, wstaw do lodówki na pół godziny.
Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Natnij głęboko połówki co kilka milimetrów. Skrop sokiem z cytryny. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na formę. Wymieszaj marcepan ze śmietanką, wbij jaja, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Ubij. Wylej jedną trzecią masy na ciasto, ułóż kawałki gruszek, zalej resztą.
Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
Zdjęcia: Stockfood/Free