Kulki warzywne z pysznym pesto to wspaniały dodatek do dań, ale mogą też być wspaniałą lekką przekąską!

Składniki:

•2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

•cebulę

•łyżkę masła

•ząbek czosnku

•pół czerwonej papryki

•jajko

•natkę pietruszki

•łyżeczkę kurkumy

•sól i pieprz
na pesto:

•pół szklanki oliwy

•garść blanszowanych migdałów

•duży pęczek bazylii

•pół pęczka natki pietruszki

•sól do smaku 

na sałatkę:

•2 małe cukinie

•ząbek czosnku

•3 łyżki soku z cytryny

•kilka gałązek pietruszki

•sól

Sposób przygotowania:

Cukinie skrój obieraczką w cienkie wstążki, posól, przełóż na sitko i odstaw na 15 minut. Opłucz, osusz, polej sosem z oliwy, cytryny i zgniecionego czosnku. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Usuń czosnek, dodaj posiekaną natkę, dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek (możesz również wykorzystać ten wyjęty z cukinii) posiekaj, paprykę pokrój w drobną kostkę. Uduś na oliwie, dodaj do zmiksowanej ciecierzycy z kurkumą, posiekaną natką, solą  i pieprzem. Wbij jajko, wymieszaj, uformuj kuleczki, usmaż na gorącym oleju na złoto. Składniki na pesto zmiksuj, podawaj z sałatką z cukinii i pulpecikami.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Zobacz również