weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Stewia zamiast cukru

Jak wiadomo, cukier krzepi. Ale także tuczy, psuje zęby i drenuje portfel. A może by tak… coś zamiast?

Namawia do tego pan Grzegorz Wasiluk, polski pionier uprawy stewii – rośliny do 30 razy słodszej od cukru. Liście stewii nie mają żadnej wartości kalorycznej (żegnajcie dietetyczne wyrzuty sumienia!) i są bezpieczne dla diabetyków. Na dodatek zamiast sprzyjać próchnicy, zwalczają ją i hamują wzrost płytki nazębnej.

Suszone liście można dodawać do jedzenia albo zalać odrobiną wody i gotować kilka minut na małym ogniu, aż powstanie diabelnie słodki i anielsko zdrowy syrop. Stewią można też słodzić ciasta (byle nie piec ich w temperaturze wyższej niż 200 stopni) i dodawać ją do marynat.

reklama

Pan Wasiluk gwarantuje, że jego sadzonki oraz susz nie zostały potraktowane chemią. Przedsiębiorstwo, które prowadzi, nie ma nic wspólnego z zagranicznymi molochami produkującymi stewię na wielką skalę. Stawia na stałych, od lat wiernych klientów.

Więcej na: www.stewia.prv.pl


Tekst: Weronika Kowalkowska
Fotografie: Gap Photos/Medium, East News, Be&W, shutterstock.com 

reklama

Artykuły z tego numeru:

Liszki

Liszki

Parzący barszcz

Parzący barszcz

Pokaż nogi

Pokaż nogi

Zobacz również