Weź: •pół kilo mąki pszennej •50 g drożdży •szklankę mleka •¾ szklanki cukru •3 jajka •5 żółtek •3 łyżki masła •cukier waniliowy •dżem brzoskwiniowy (lub inny ulubiony) •garść rodzynek •posiekaną skórkę z pomarańczy •olejek migdałowy •sól •tłuszcz do formy •cukier puder do posypania
1. Przesiej mąkę do miski, zrób zagłębienie, wkrusz drożdże, wlej ciepłe mleko, dodaj łyżkę cukru, wszystko delikatnie zamieszaj.
2. Przykryj miskę ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
3. Całość wymieszaj. Dodaj jajka i żółtka, potem kolejno resztę cukru i cukier waniliowy, roztopione masło, sól, olejek migdałowy, skórkę pomarańczową i rodzynki.
4. Wyrabiaj ciasto ręką, aż będzie gładkie. Oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenieś je na stolnicę i rozwałkuj w prostokąt (dłuższy bok powinien być równy obwodowi formy).
5. Posmaruj placek dżemem. Zwiń w roladę i przełóż do natłuszczonej formy. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Piecz 50 minut w temperaturze 190°C. Upieczoną babę pozostaw w piekarniku jeszcze kwadrans i odczekaj kolejnych kilka minut, zanim wyjmiesz z formy. Oprósz cukrem pudrem.
Fotografie: Andrzej Zygmuntowicz/ Reporter