Upiększający kogel-mogel
Gdy zmęczone zimą cera i włosy domagają się intensywniejszej pielęgnacji, sięgnijmy po... kurze jajo. Nie dorównają mu żadne odżywcze koncentraty ani witaminowe suplementy.
W kruchej skorupce – niczym w kapsule przetrwania – jest wszystko, co potrzebne, by ptasiemu dziecku zapewnić dobry życiowy start: doskonale przyswajalne białko, kwasy omega, lecytyna, komplet witamin i mikroelementów. Nic więc dziwnego, że w naturze jajo to prawdziwy rarytas. Ptasi rodzice muszą strzec je jak oka w głowie, by nie padło łupem drapieżników. Ludzie zaś od dawien dawna hodują drób, żeby pożywnych i smacznych jaj mieć pod dostatkiem. Zresztą, nie tylko do jedzenia.
„Rycerze (...) na rozmaite uroczystości, wesela lub jadąc w odwiedziny do domów, w których były panny, układali włosy w pięknie poskręcane zwoje, które często smarowano białkiem dla połysku i mocy”, pisał Henryk Sienkiewicz w „Krzyżakach”. Nam takie średniowieczne zabiegi upiększające nie przypadłyby raczej do gustu, ale to nie powód, by z jajek w domowej kosmetyce w ogóle rezygnować. Żółtko jest wspaniałą odżywką dla każdego rodzaju cery i włosów, białko natomiast świetnie ściąga, odtłuszcza, matuje i wygładza skórę. Pamiętajmy tylko, że jeśli nie chcemy mieć do czynienia z salmonellą, jajka – nawet gdy nie zamierzamy ich jeść – trzeba zawsze dokładnie umyć ciepłą wodą i mydłem.
Skóra jak aksamit
Emulsja do cery suchej
Żółtko roztrzep widelcem, dodaj kilka kropel octu jabłkowego i pół łyżeczki płynnego miodu. Cały czas mieszając, wlewaj cienką strużką pół szklanki oliwy– powinna powstać półpłynna emulsja. W zamkniętym słoiczku możesz ją przechować w lodówce przez tydzień. Codziennie wieczorem, np. przed kąpielą, rozprowadź ją wacikiem na twarzy, szyi i dekolcie. Po 5–10 minutach zmyj ciepłą wodą. Już po kilku dniach zauważysz, że skóra jest lepiej nawilżona i bardziej elastyczna.
Maseczka witaminowa
Rozgnieć widelcem pół banana, wymieszaj z żółtkiem i łyżką gęstego jogurtu. Papkę nanieś na twarz i odczekaj 15 minut. Potem zmyj letnią wodą. Maseczka wspaniale odżywia i regeneruje skórę. Pod koniec zimy dobrze ją robić 1–2 razy w tygodniu przez co najmniej miesiąc.
Pianka do cery tłustej
Pół kwaśnego jabłka zetrzyj na miazgę i wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białka. Maseczkę rozprowadź na twarzy i dekolcie. Po 20 minutach zmyj letnią wodą. Białko i zawarte w jabłku kwasy ściągną pory, rozjaśnią i wygładzą cerę.
Maseczka matująca
Białko rozprowadź z 2 łyżkami mąki kukurydzianej i ubij. Emulsją posmaruj twarz, a po 10 minutach, kiedy lekko wyschnie, zmyj zimną wodą.
Piękne lśniące włosy
Kompres regenerujący
Wprawdzie sok z czarnej rzepy czy cebuli nie pachnie przyjemnie, za to oba znakomicie wzmacniają włosy. Jeśli twoje są zniszczone, warto się przemęczyć. Pasma szybko odzyskają blask i dobrą formę. 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rycynowego podgrzej w kąpieli wodnej (do garnka z gorącą wodą wstaw naczynie z olejem), potem dodaj 2 żółtka, kieliszek soku z czarnej rzepy (lub cebuli) i dokładnie wymieszaj. Nanieś na włosy i dobrze wmasuj w skórę głowy. Zawiń w ręcznik ogrzany na kaloryferze lub suszarką do włosów i zostaw na co najmniej pół godziny. Potem umyj je delikatnym szamponem.
Dla blondynek
Całe jajko roztrzep z sokiem z cytryny. Nanieś na włosy, a po 10 minutach dokładnie spłucz. Włosy będą czyste, błyszczące i delikatnie rozjaśnione.
Odżywka odświeżająca
Doskonała na przetłuszczające się włosy, bo wzmacnia je, ale nie obciąża. Całe jajko wymieszaj z sokiem z surowego ogórka, 3 łyżkami jogurtu i łyżką octu jabłkowego. Rozprowadź na włosach, potrzymaj 10 minut i spłucz.
Maseczka jajeczno-piwna
Doda blasku i elastyczności włosom cienkim, łamliwym lub ze skłonnością do przetłuszczania. Całe jajko roztrzep z 2 łyżkami piwa. Maseczkę rozprowadź na wilgotnych włosach, owiń folią i zostaw na 15 minut. Potem dokładnie spłucz.
Najlepsze prosto od kury
Smak jajka, kolor żółtka i wartość odżywcza zależą od tego, co jadła kura. Oczywiście najbardziej wartościowe są jajka od kur, które mogą swobodnie biegać po podwórku i dziobać ziarno, trawę, zioła, pędraki – to, na co mają ochotę. Wiosną i latem, kiedy jest najwięcej słońca i świeżych roślin, żółtka są bogatsze w witaminy A i D, mają też intensywny, żółtopomarańczowy kolor. Niewiele o wartości odżywczej jajka powie nam natomiast kolor skorupki – zależy po prostu od rasy drobiu.
Tekst: Agata Fijołek
Fotografie: Stockfood/Free, East News