Czysty i pachnący dom – bez detergentów! Zamiast po butelki chemikaliów, sięgnij po wonne zioła.
Szałwia, rozmaryn, mięta czy listek laurowy nadają aromat potrawom, przydają się w domowej apteczce. Są także niezastąpione, jeśli chcemy sprzątać bez chemii. Do ekologicznych porządków warto też mieć sodę oczyszczoną, boraks, ocet (winny, jabłkowy albo zwykły spirytusowy).
Ostry zapach octu usuniesz, a przy okazji wzmocnisz jego odkażające właściwości, właśnie ziołami. Do litrowego słoja z plastikową zakrętką wrzuć 2 garści ziół (szałwii, mięty, rozmarynu, lawendy, piołunu) i zalej octem (jeśli używasz spirytusowego 10%, rozcieńcz go pół na pół z wodą). Zakręć szczelnie słój i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Potem ocet przecedź i używaj do sprzątania.
• Szoruj wannę, zlew, kuchenkę
4 łyżki octu ziołowego zmieszaj z pół szklanki sody. Dzięki tej mieszance poradzisz sobie nawet z trudnym do usunięcia kamieniem – wystarczy, że naniesiesz ją na zabrudzenie, zostawisz na 10 minut, a potem przetrzesz i spłuczesz wodą.
• Przetrzyj podłogę
Pół szklanki octu ziołowego wlej do pół wiadra wody. W ten sposób powstanie płyn do czyszczenia podłogi mopem.
• Wyczyść szyby
Do spryskiwacza wlej pół szklanki octu ziołowego i szklankę wody.
• Oczyść szczotki, pumeksy i inne przybory toaletowe
W szklance octu ziołowego rozpuść 2 łyżki boraksu. W roztworze mocz przez kwadrans szczotki, potem dokładnie je wypłucz. Możesz też 2 garści rozmarynu zalać 2 szklankami
zimnej wody i podgrzewać przez 10–20 minut, nie dopuszczając do wrzenia. W przecedzonym naparze wymocz przybory toaletowe.
• Wyszoruj dywan i tapicerkę
W moździerzu utrzyj garść suszonej lawendy lub mięty i 2 szklanki boraksu. Posyp dywan albo mebel (musi być suchy). W mocniej zabrudzone miejsca wetrzyj proszek szczotką.
Po 15 minutach zbierz odkurzaczem.
• Przegoń mole i mrówki
Lawenda zniechęci mole do zamieszkania w twojej szafie. Gdy brak lawendy, równie dobre okazują się bylica, mięta, wrotycz, tymianek, cząber lub listki laurowe. Mrówki, gdy zaatakują twoją kuchnię, przegoni boraks rozsypany na noc na trasie ich wędrówek.
• Pozbądź się nieświeżego zapachu z lodówki, chroń kasze i mąkę przed insektami
Tu cuda sprawi kilka listków laurowych włożonych do szafki lub pojemnika. Pamiętaj tylko, by wymieniać je na świeże, kiedy przestaną pachnieć.
• Usuń pleśń, grzyb i koci zapach
Łyżkę szałwii i łyżkę mięty zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem 10 minut. W ciepłym naparze rozpuść 2 łyżki boraksu. Płyn wlej do spryskiwacza i użyj w zależności od potrzeb:
– pleśń w pojemniku na chleb lub w lodówce spryskaj i odczekaj 15 minut, potem przetrzyj mokrą szmatką;
– grzyb na ścianach lub belkach trzeba starannie spryskać, po kwadransie wyszorować wodą z szarym mydłem i jeszcze raz spryskać;
– sprayem usuniesz też przykry zapach z psiego legowiska czy kociej kuwety.
• Odśwież powietrze
Idealna będzie szałwia, która usuwa nieprzyjemne zapachy. Postaw więc suszony bukiet albo świeżą roślinkę w doniczce na parapecie toalety lub w innym, niezbyt mile pachnącym miejscu. Także lawenda i geranium sprawią, że w domu będzie pachniało świeżością. Geranium, by było gęste i ładnie wyglądało, często przycinaj. Z obciętych listków i łodyżek rób nalewkę do odświeżania powietrza. Posiekaj je i zalej ćwiartką wódki, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 2–3 tygodnie. Łyżkę nalewki dodawaj do spryskiwacza z wodą i rozpylaj w domu od jesieni do wiosny – będzie ładnie pachniało, nawilży powietrze, a przy okazji zmniejszy ilość zarazków.
JAK ZROBIĆ OCET JABŁKOWY
Wymaga to odrobiny cierpliwości, ale warto spróbować, bo taki domowej roboty jest znacznie lepszy niż otrzymywany przemysłowo. Przyda się nie tylko do sprzątania. Ocet jabłkowy jest też bardzo zdrowy – wzmacnia krew, kości i układ nerwowy, reguluje hormony, pomaga schudnąć. Kilogram jabłek umyj, wytnij zepsute części, ale nie obieraj. Potem zetrzyj na tarce lub zmiel (razem z gniazdami nasiennymi) i wrzuć do emaliowango garnka lub słoja z szeroką szyjką.
Zalej litrem ciepłej przegotowanej wody, dodaj 100 ml (trochę mniej niż pół szklanki) miodu, 10 g drożdży piekarskich i 20 g czarnego, podsuszonego chleba. Przykryj naczynie lnianą ściereczką i odstaw do sfermentowania w temperaturze 20–30°C (fermentacja jest lepsza przy stałej temperaturze i gdy szyjka naczynia jest jak najszersza). Przez pierwsze 10 dni codziennie mieszaj zawartość słoja drewnianą łyżką. Potem przełóż do worka z gazy i odciśnij.
Otrzymany sok jeszcze raz przefiltruj i przelej do czystego naczynia z szeroką szyjką. Dodaj 80 ml (mniej niż pół szklanki) miodu i mieszaj drewnianą łyżką, aż się całkowicie rozpuści. Przykryj gazą i znowu odstaw w ciepłe miejsce (25–30°C). Ocet jest gotowy, gdy zjaśnieje – zwykle po 40–60 dniach. Po zakończeniu fermentacji jeszcze raz ocet przefiltruj i zlej do butelek. Przechowuj szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu.
***
SKĄD WZIĄĆ BORAKS
Boraks (tetraboran sodowy) i soda oczyszczona (wodorowęglan sodu) mają podobne działanie – wybielają, usuwają plamy i odkażają, doskonale neutralizują wiele nieprzyjemnych zapachów (m.in. moczu, stęchlizny, zepsutego mleka). Kupisz je w aptece lub – w większych opakowaniach – w sklepach internetowych z ekologicznymi środkami czystości.
Tekst: Agata Fijołek
Fotografie: Stockfood/Free