Poznaj najsmaczniejsze odmiany pomidorów

Poznaj najsmaczniejsze odmiany pomidorów

Warzywa i owoce

Uprawiane na słońcu są bogatsze w potas i likopen niż szklarniowe, lepiej pachną i smakują. Poznaj najsmaczniejsze odmiany pomidorów, które warto samemu wychodować. 

reklama

Najpopularniejsze odmiany pomidorów

Bawole serca

Olbrzymy, które mogą ważyć nawet kilogram, kształtem przypominają woreczek lub serce. Mięsiste, z bardzo małą ilością pestek, rozpływają się w ustach. Pyszne na surowo, w sałatkach. Słodkie, 
pachnące, na przecier i zupę.

Pomidory rzymskie i śliwkowe

Podłużne, czerwone lub pomarańczowe, mięsiste, prawie nie zawierają pestek. Mają skórkę, która łatwo odchodzi. Najlepsze na przetwory, do smażenia, na keczup, przecier, sos, zupę, do zapiekanek, suszenia i wekowania w całości bez skórki.

Pomidory San Marzano

Mają gruszkowaty, owalny kształt  i mocny czerwony kolor. Jedne z najsmaczniejszych, miąższ prawie bez pestek. Idealne do słojów na pelati, bo zalane wrzątkiem zachowują swój kształt.

Pomidory Costoluto Di Parma

Charakterystyczny kształt z żeberkami,  owoce czerwone i błyszczące, mięsiste i pachnące. Włoski klasyk, dobry do wszystkiego. Jeśli gdzieś znajdziesz, kupuj w ciemno.

Pomidorki koktajlowe, cherry

Małe, ale bardzo odporne na suszę czy choroby. Najlepsze do sałatek, zapiekanek, tart, omletów.

Pomidory malinowe

Okrągłe, lekko spłaszczone, z cieniutką skórką, w charakterystycznym różowawym kolorze. Bardzo słodkie, o zbitym i mięsistym miąższu. Doskonałe na surowo, na sosy, przeciery, keczup, do smażenia.

Pomidory czekoladowe

Mają ciemnobrązowy kolor, nie smakują czekoladą, ale są słodsze, bo mają więcej fruktozy od innych odmian. Dzięki kolorowi zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Twarde i zwarte, dobre do marynowania oraz na surowo.

Zobacz także: Uprawa pomidorów – dlaczego warto mieć swoje nasiona?

Odmiany pomidorów: kolor i słodycz

Pomidor Figiel

Tworzy kilkunastoowocowe grona okrągłych, bardzo smacznych pomarańczowych owoców o średnicy ok. 3 cm. Doskonałe do jedzenia z krzaczka, dekoracji potraw, a także na przetwory z całych owoców. Pomidor tyczny.

Pomidor Kmicic

Ma wydłużone owoce o gładkiej skórce i czerwonym miąższu. Wszechstronny. Pomidor karłowy.

Pomidor Maskotka

To odmiana o drobnych owocach, do uprawy w doniczkach, skrzynkach balkonowych. Ma drobne, czerwone, bardzo smaczne owoce, które w całości nadają się do zapraw i dekoracji potraw. Pomidor karłowy.

Pomidor Pokusa

To wczesna odmiana o drobnych owocach typu cherry. Okrągłe, mięsiste, czerwone owoce mają średnicę 2-3 cm. Do konserwowania w całości i do dekoracji. Pomidor tyczny.

Pomidor Adam F1 – tyczny

Tworzy mięsiste, dość twarde owoce barwy czerwonej, które zachowują jędrność, smak i apetyczny wygląd nawet do 20 dni po zbiorze. Zebrane niedojrzałe, zielone, wybarwiają się w mieszkaniu i po kilku-, kilkunastu dniach można je jeść.

Pomidor Faworyt

Ma lekko spłaszczone, nieco żebrowane owoce, osiągające wagę do 0,5 kg, z cienką malinową skórką. Miąższ jest mięsisty, smaczny, z niewielką ilością nasion. Pomidor tyczny.

Pomidor Samuraj

Jest polecany na kanapki, do sałatek, na przetwory. Duże, twarde i kuliste czerwone owoce mają smaczny, mięsisty miąższ. Pomidor karłowy.

Pomidor Ola Polka

O żółtych, drobnych, wonnych owocach, pięknie wygląda w kolorowych sałatkach. Pomidor karłowy.

Pomidor Black Cherry

Ma drobne, purpurowobrązowe, okrągłe, słodkie smaczne owoce. Doskonale nadają się do jedzenia prosto z krzaczka, dekoracji potraw i konserwowania w całości. Tyczny.

Pomidor White Beauty

To świetne pomidory na kanapki. Duże białe owoce mają mięsisty, białokremowy, bardzo słodki miąższ. Rośliny wysokie wymagające palikowania. Pomidor tyczny.

Pomidor Noire de Crimee

Ma duże owoce okryte brązową skórką. Miąższ jest mięsisty, jędrny, barwy brązowej, o doskonałym 
smaku. Pomidor tyczny.

Więcej o pomidorach dowiesz się w GALERII.

OPRACOWANIE: JOANNA HALENA  
ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE, SHUTTERSTOCK 

Zobacz również