reklama

Kuchenne odpadki, które pokocha twój ogród

Czy wiesz, ze niektóre odpadki kuchenne świetnie sprawdza się w twoim ogrodzie? Więc nie wyrzucaj, ale wykorzystaj je przy uprawie ulubionych roślin. 

 ŁUSKI KAKAOWCA

Są świetną ściółką dla truskawek i wszelkich roślin ozdobnych i z powodzeniem może mogą być stosowane jako nawóz organiczny. Nie tylko pomagają izolować glebę i chronić korzenie roślin, ale zwierają również fosfor i azot niezbędny dla ich prawidłowego wzrostu. Jednak jeżeli masz psa lepiej nie rozsypuj ich w ogrodzie, bo mogą poważnie zaszkodzić twojemu pupilowi.

SKÓRKI BANANA

Mszyce traktują ogrody jak otwarty bar sałatkowy. Ale jest coś, co skutecznie je odstrasza - skórki banana. Jeżeli walczysz z mszycami posiekaj nożem kilka bananowych skórek, wciśnij je na ok. 10 cm w głąb gleby i zapomnij o tych nieprzyjemnych szkodnikach!  Nie należy używać całych skórek bananów, chyba że chcesz zaproś do swojego ogrodu gryzonie, które przekopią ziemię w poszukiwaniu przysmaku.

SKORUPKI JAJ

Pognieć skorupki na małe kawałki i posyp nimi ziemię. Ślimaki, sówkowate i inne owady będą odtąd trzymały się z daleka twojego ogrodu. Możesz też wrzucić pokruszone skorupki do przydomowego kompostu. Szybko się rozłożą i dodane do podłoża dostarczą roślinom potrzebne dawki wapnia.

KAWOWE FUSY

Obudź swój przy użyciu resztek zmielonej kawy. Po przekopaniu rabat czy grządek odczekaj kilka godzin i następnie umieść fusy w glebie. Mają one dobroczynny wpływ na jakość podłoża: zawierają fosfor, potas i magnez. Można je również dodać do kompostu. Jednakże, ponieważ fusy mogą podnieść poziom kwasowości gleby, ogranicz ich zastosowanie do roślin, które lubią wysoką kwasowość np. azalie i hortensje.

ŁUPINY ORZECHÓW

Skorupki orzeszków ziemnych i pistacji są dobrym dodatkiem do kompostu, ponieważ nie rozkładają się zbyt szybko. Te większe kawałki pomagają regulować grubość kompostu, a co za tym idzie napowietrzają grunt. Pamiętaj by koniecznie dokładnie je umyć, by usunąć z nich sól, która może zabić rośliny. Uwaga: absolutnie nie wolno używać łupin orzechów włoskich, ponieważ zawierają juglon, związek, który jest toksyczny dla roślin.

reklama