Zupa z jarmużu
Jarmuż jest niedoceniany, a szkoda gdyż ma wiele witamin i jest niezwykle zdrowy. Ostatnio znów pojawił się na straganach, więc warto go kupić i wypróbować w kuchni. Na początek polecamy zupę jarmużową.
Weź:
• pół kilograma jarmużu
• 2 łyżki masła
• 3 łyżki wytrawnego sherry
• 5 szklanek bulionu warzywnego
• łyżkę mąki
• 2 łyżki zimnej wody
• dużą szczyptę gałki muszkatołowej
• 2 jaja
• sól i pieprz do smaku
Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj sherry i odparuj. Wrzuć posiekany jarmuż, wlej bulion. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Mąkę wymieszaj z zimną wodą i zaciągnij zupę. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jaja ugotuj na twardo, pokrój w połówki i rozłóż do miseczek. Zalej gorącą zupą.
Tekst: Sanna Fyring Liedgren/House of Pictures
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcie: Anna Kern/House of Pictures