Zupa wiśniowa z knedelkami

weź:
•kilo wiśni
•szklankę wody
•szklankę czerwonego wytrawnego wina
•mały kieliszek porto
•3-centymetrowy kawałek cynamonu
•3-centymetrowy kawałek skórki z cytryny
•2 łyżki cukru pudru
•2 łyżki dżemu wiśniowego
•łyżkę soku z cytryny
•czarny pieprz do smaku
na knedle:
•pół kilo ziemniaków
•szklankę mąki
•jajo
•dużą szczyptę soli
•12 śliwek
•3 łyżki bułki tartej
Wiśnie wydryluj, wrzuć do garnka, wlej wodę, wino i porto, dorzuć cynamon, skórkę cytrynową, cukier i dżem. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez 5 minut. Ostudź, zmiksuj na gładko i przetrzyj przez sito. Dopraw sokiem z cytryny i odrobiną pieprzu.
Zrób knedle: ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz póki ciepłe i przeciśnij przez praskę, żeby nie było grudek. Przełóż na stolnicę, posól, wbij jajo i wsyp mąkę. Zagnieć gładkie, odrobinę kleiste ciasto. Śliwki wydryluj, posyp bułką tartą, żeby nie puszczały zbytnio soku. Z ciasta uformuj wałek, odkrawaj po kawałku, spłaszczaj dłonią, kładź na środek połówki śliwek i zawijaj.
Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną, potem jeszcze 2 minuty. Ugotowane knedelki rozłóż na talerze, na nie wylej ciepłą zupę.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: shutterstock.com