Gęsta zupa typu rosół, pachnąca i lekko pikantna
przynajmniej 3 rodzaje ryb jeziorowych, można też więcej por, marchewka, seler,pietruszka korzeń i natka, ziele angielskie, pieprz, sól, połówka cebuli, szafran lub kurkuma, lubczyk fakultatywnie ziemniaki
W rondlu na oliwie podsmażyć pokrojonego pora, dodać marchewkę i inne warzywa. Jeszcze chwilę smażyć, następnie zalać wodą. Dodać wypatroszone i oskrobane ryby w całości (z łbami i ogonami), ziele angielskie, pieprz, podpieczoną na suchej blasze połowę cebuli i gotować na małym ogniu, aż ryba zacznie odchodzić od ości. Przecedzić, zachować mięso z ryby i trochę marchewki. Z mięsa przepuszczonego przez maszynkę można zrobić pulpety z kaszą manną i podgotować w wywarze, ale ja wolę w wywarze ugotować ziemniaki, dodać mięso w kawałeczkach, szafran lub kurkumę i po odstawieniu z ognia zieleninę. Zupa powinna być dość słona i pieprzna.