Zupa rybna

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Warzywa , Ryby Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Zupa

Klasyczna zupa rybna.

SKŁADNIKI 1 kg ryby 2 duże pomidory 1 duża cebula 1 marchewka 1 mały kawałek selera 125 g ryżu 60 ml oliwy 2 jaja sok z 1 cytryny 1 łyż^a siekanej zielonej pietruszki sól, pieprzy liść laurowy PORCJA DLA 6 OSÓB

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1 Rybę sprawić i umyć, podzielić na dzwonka i posolić. 2 Cebulę posiekać, marchew i seler pokroić w plastry, z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je na ćwiartki, usunąć pestki. 3 Do garnka wlać 1,5 1 wody, zagotować. Wrzucić warzywa, liść laurowy, sól i pieprz, wlać oliwę. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. 4 Włożyć rybę i dalej gotować przez 15 minut. 5 Dzwonka ryby wyjąć delikatnie i ułożyć na osobnym talerzu, wyjąć także warzywa, zmiksować je i ponownie wrzucić do wywaru. 6 Wywar wstawić na ogień, wsypać ryż, gotować przez 20 minut, dy ryż będzie miękki zdjąć naczynie z ognia. 7 Jaja ubić, wymieszać z sokiem z cytryny, wlać powoli do zupy ciągle mieszając. 8 Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Osobno podać ugotowaną rybę polaną majonezem.