Zupa z pieczonych pomidorów i porzeczek
Zupa z porzeczkami? Czemu nie! Spróbuj jak wspaniale smakuje!
WEŹ DO PIECZENIA:
•1 kg niedużych pomidorów śliwkowych
•½ kg czerwonych porzeczek
•3 łyżki oliwy
•2 łyżki brązowego cukru
•łyżkę oregano
NA ZUPĘ:
•2 łyżki oliwy
•2 ząbki czosnku
•6 gałązek świeżego rozmarynu
•łyżkę startego imbiru
•kawałek chili
•½ szklanki bulionu
•puszkę ciecierzycy
•2 łyżki kwaśnej śmietany
•sól i pieprz
1. Pomidory przekrój na pół, ułóż na blaszce rozcięciem do góry, polej oliwą, posyp cukrem i oregano.
2. Wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piecz 40 minut, na ostatnie 10 minut dorzuć porzeczki (zostaw garść do dekoracji).
3. Wszystko jeszcze gorące (z tłuszczem z blachy) przełóż do miski, zblenduj i przetrzyj przez sito.
4. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć imbir, czosnek, posiekane chili i rozmaryn.
5. Smaż, aż poczujesz aromat przypraw. Dodaj ciecierzycę, bulion i gotuj przez 5 minut.
6. Dodaj przetarte pomidory i gotuj następne 5 minut. Wyjmij rozmaryn.
7. Połowę zupy zmiksuj blenderem ze śmietaną, wlej znów do garnka, dopraw solą, pieprzem, cukrem lub sokiem z cytryny.
8. Podawaj z posiekaną natką i dodatkowymi porzeczkami.
PRZEPIS I ZDJĘCIE: KINGA BŁASZCZYK- WÓJCICKA/ GREENMORNING.PL