Zupa z pieczonych pomidorów i porzeczek

Zupa z porzeczkami? Czemu nie! Spróbuj jak wspaniale smakuje!

WEŹ DO PIECZENIA:

•1 kg niedużych pomidorów śliwkowych 
•½ kg czerwonych porzeczek 
•3 łyżki oliwy 
•2 łyżki brązowego cukru 
•łyżkę oregano

NA ZUPĘ:

•2 łyżki oliwy 
•2 ząbki czosnku 
•6 gałązek świeżego rozmarynu 
•łyżkę startego imbiru 
•kawałek chili 
•½ szklanki bulionu 
•puszkę ciecierzycy 
•2 łyżki kwaśnej śmietany 
•sól i pieprz

1. Pomidory przekrój na pół, ułóż na blaszce rozcięciem do góry, polej oliwą, posyp cukrem i oregano. 
2. Wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piecz 40 minut, na ostatnie 10 minut dorzuć porzeczki (zostaw garść do dekoracji). 
3. Wszystko jeszcze gorące (z tłuszczem z blachy) przełóż do miski, zblenduj i przetrzyj przez sito. 
4. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć imbir, czosnek, posiekane chili i rozmaryn. 
5. Smaż, aż poczujesz aromat przypraw. Dodaj ciecierzycę, bulion i gotuj przez 5 minut. 
6. Dodaj przetarte pomidory i gotuj następne 5 minut. Wyjmij rozmaryn. 
7. Połowę zupy zmiksuj blenderem ze śmietaną, wlej znów do garnka, dopraw solą, pieprzem, cukrem lub sokiem z cytryny. 
8. Podawaj z posiekaną natką i dodatkowymi porzeczkami.

PRZEPIS I ZDJĘCIE: KINGA BŁASZCZYK- WÓJCICKA/ GREENMORNING.PL