Zupa na winie

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Warzywa , Owoce Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Fit Danie: Zupa

 

 

weź:
•2 garście wiśni
•2 szklanki czerwonego wina
•pół szklanki porto
•szklankę soku wiśniowego
•laskę wanilii
•łyżkę soku z cytryny
•3 łyżki cukru
•łyżkę skrobi kukurydzianej
•świeżą miętę

Wiśnie umyj i wydryluj. W garnku zagotuj czerwone wino, porto, sok wiśniowy, przeciętą laskę wanilii, sok z cytryny i cukier. Trzymaj na wolnym ogniu przez 10 minut. Skrobię wymieszaj z 2-3 łyżkami zimnej wody i wlej do zupy, energicznie mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, zdejmij z kuchenki i dodaj wiśnie. Po ostygnięciu schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami mięty.

Opracowanie: Dorota Jastrzębowska  
Tekst: Yvonne Bakker, Stockfood/free  
Zdjęcia John Dummer/Taverne Agency, Stockfood/free