Zupa migdałowa

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Warzywa , Owoce Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Fit Danie: Zupa

Taką zupę migdałową jadano kiedyś na wigilijną kolację razem z barszczem i żurem.

Weź:
•2 opakowania migdałów (20 dag)
•1½ litra mleka
•3 żółtka
•2 łyżki rodzynków
•kawałek cynamonu
•cukier
•½ kg ugotowanego na sypko ryżu lub grzanki

Migdały sparz, obierz ze skórek, utłucz ostrożnie w moździerzu, żeby nie zrobił się olej. Zalej wrzącym mlekiem i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut z cynamonem i rodzynkami. Tuż przed podaniem  zupę zaciągnij surowymi żółtkami, podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub grzankami. 

Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta