Zupa migdałowa
Trudność:
Średnie
Czas przygotowania:
50 minut
Składnik:
Warzywa
, Owoce
Dieta:
Ogólna
, Wegetariańska
, Wegańska
, Fit
Danie:
Zupa

Taką zupę migdałową jadano kiedyś na wigilijną kolację razem z barszczem i żurem.
Weź:
•2 opakowania migdałów (20 dag)
•1½ litra mleka
•3 żółtka
•2 łyżki rodzynków
•kawałek cynamonu
•cukier
•½ kg ugotowanego na sypko ryżu lub grzanki
Migdały sparz, obierz ze skórek, utłucz ostrożnie w moździerzu, żeby nie zrobił się olej. Zalej wrzącym mlekiem i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut z cynamonem i rodzynkami. Tuż przed podaniem zupę zaciągnij surowymi żółtkami, podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub grzankami.
Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta