Rosół z kaczki

Trudność: Bardzo trudne Czas przygotowania: 220 minut Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Zupa

Jakiś czas temu kolega zaprosił mnie na polowanie. Siedzieliśmy sami na ambonie przez cały poranek, jesienne słoneczko powoli wędrowało po niebie. Z lasu nie wyszło absolutnie nic, do czego kolega mógłby wypalić z fuzji. W końcu przyjechał po nas miejscowy łowczy i zabrał na kwaterę. Po drodze zaprosił do siebie. Na podwórku odbył krótką rozmowę z małżonką, wymownie wskazując na szwendającą się przed domem kaczkę. Po chwili wrócił do samochodu i stwierdził: „Obiad za dwie godziny”. W oznaczonym czasie wszedł do pokoju z wielkim parującym garem rosołu – tłustego, esencjonalnego, pełnego smakowitych kawałków kaczego mięsa. Nie wiem, czy to okoliczności przyrody, czy też mistrzostwo gospodyni sprawiło, że było to dla mnie absolutne odkrycie kulinarne. Po chwili pojaśniało nawet oblicze kolegi myśliwego, który mimo pecha na ambonie promieniał ze szczęścia. Tym samym sprawdziła się recepta nadwornego lekarza Ludwika XV, który na stany melancholijne zalecał właśnie talerz gorącego rosołu.

Weź:
•kaczkę
•2 cebule
•3 marchewki
•½ główki czosnku
•pęczek bouquet garni (pietruszka, koperek etc.)
•3 goździki
•2 kromki chleba
•2 plastry boczku
•ząbek czosnku
•jajko
•2 łyżki mąki
•pomidor
•garść posiekanej natki kolendry
•sól i pieprz do smaku

Odetnij skrzydełka, udka, szyję i piersi kaczki. Korpus włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj, szumując. Wrzuć pokrojoną cebulę, marchew, obrane ząbki czosnku, zioła i goździki. Gotuj 2 godziny, przecedź. Mięso z piersi, namoczony w mleku chleb (bez skórki) i boczek pokrój w kostkę, wrzuć do malaksera razem z wątróbką (jeśli była), pokrojonym pomidorem, jajkiem, ząbkiem czosnku, mąką i kolendrą. Zmiksuj. Z masy uformuj nieduże kulki i gotuj 5 minut w osolonym wrzątku. Rosół zagrzej, rozlej do talerzy i podawaj z kuleczkami.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografia: Shutterstock