Parzybroda

Prawdziwy regionalny przepis prosto z Wielkopolski.
WEŹ:
- 500 g wołowiny lub wieprzowiny albo 150 g wędzonego boczku
- pęczek włoszczyzny
- główkę kapusty włoskiej lub białej
- 1 cebulę
- 500 g ziemniaków
- garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1⁄2 łyżeczki kminku 1⁄2 łyżeczki cukru
- sól i cukier, sok z cytryny do smaku
WYKONANIE:
Przygotować wywar z mięsa i grzybów (lub tylko z mięsa). Do odcedzonego wywaru dodać pokrojoną włoszczyznę, cebulę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy, posolić. Gotować ok. 30 minut. Dodać poszatkowaną kapustęi pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować,aż staną się miękkie. Wsypać cukier, pieprz mielony, kminek i ewentualnie zakwasić sokiem cytryny. W zależności od upodobań można dodać pokrojone w kostkę mięso z wywarui grzyby albo zasmażkę na wędzonym boczku z cebulą. Niektórzy zabielają tę zupę śmietaną.
Tekst: Magda Grzebyk autorka bloga Krytyka Kulinarna
Zdjęcia i stylizacja: Asia Matyjek/ Studio Odczaruj Gary
Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki Magdy Grzybek Cudowna manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze
Wydawnictwo Edipresse Polska 2019