Parzybroda

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 h Składnik: Warzywa , Nabiał , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Zupa

Prawdziwy regionalny przepis prosto z Wielkopolski.

WEŹ:

  • 500 g wołowiny lub wieprzowiny albo 150 g wędzonego boczku
  • pęczek włoszczyzny
  • główkę kapusty włoskiej lub białej
  • 1 cebulę
  • 500 g ziemniaków
  • garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1⁄2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1⁄2 łyżeczki kminku 1⁄2 łyżeczki cukru
  • sól i cukier, sok z cytryny do smaku

WYKONANIE:

Przygotować wywar z mięsa i grzybów (lub tylko z mięsa). Do odcedzonego wywaru dodać pokrojoną włoszczyznę, cebulę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy, posolić. Gotować ok. 30 minut. Dodać poszatkowaną kapustęi pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować,aż staną się miękkie. Wsypać cukier, pieprz mielony, kminek i ewentualnie zakwasić sokiem cytryny. W zależności od upodobań można dodać pokrojone w kostkę mięso z wywarui grzyby albo zasmażkę na wędzonym boczku z cebulą. Niektórzy zabielają tę zupę śmietaną.

Tekst: Magda Grzebyk autorka bloga Krytyka Kulinarna

Zdjęcia i stylizacja: Asia Matyjek/ Studio Odczaruj Gary

Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki Magdy Grzybek Cudowna manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze

Wydawnictwo Edipresse Polska 2019