Krupnik z prawdziwkami
 
            Mazurski przepis na krupnik z prawdzikami.
	•szyjka lub skrzydełko indyka, 
	•2-3 marchewki,
	•pietruszka,
	•pół selera,
	•kawałek pora,
	•4 ziemniaki,
	•kilka suszonych borowików,
	•¾ szklanki grubej kaszy jęczmiennej,
	•sól 
	•pieprz ziarnisty,
	•liść laurowy,
	•ziele angielskie,
	•szklanka gęstej śmietany,
	•natka i koperek.
Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Mięso zalej zimną wodą, dodaj przyprawy, gotuj pół godziny. Dodaj pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) i grzyby z wodą. Wrzuć kilka gałązek pietruszki i koperku. Gotuj kwadrans. Wyjmij mięso, dodaj kaszę i gotuj, aż zmięknie. Pod koniec wrzuć obrane, drobno pokrojone ziemniaki. Gdy zmiękną, wlej śmietanę, dopraw pieprzem i solą. Podawaj z mięsem indyka i natką.
	Przepis: Klangor.pl
	 Tekst: Joanna Zaguła
	Zdjęcia: Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)
 
                     
                                             
                                     
                                    