Cebulowa na rozgrzewkę

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 35 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Fit Danie: Zupa

Udany cebula twór! – śmiało możemy powtórzyć za naszą noblistką. Wzmacnia odporność, zabija bakterie i obniża ciśnienie.

Warto wiedzieć, że cebula uwalnia nas od nadmiaru wody, dzięki czemu wyglądamy szczuplej, to jeszcze nie traci tych właściwości, nawet gdy ją ugotujemy. Możemy więc „zażyć” ten cudowny specyfik pod postacią smakowitej zupy.




•kilogram cebuli
•4 szklanki bulionu
•pół szklanki białego wytrawnego wina
•2-3 łyżki masła
•łyżeczkę suszonego tymianku
•sól i pieprz

Obraną cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle na małym ogniu około pół godziny. Gdy zmięknie, dodajemy tymianek i po chwili zalewamy winem. Dusimy, aż odparuje. Zalewamy bulionem i gotujemy jeszcze pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość można zmiksować.

Zupę cebulową podajemy zawsze bardzo gorącą, z grzankami i tartym żółtym serem, najlepiej cheddarem.

Tekst: Redakcja
Zdjęcia: Stockfood/Free