Resztkowy bulion warzywny

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska Danie: Zupa

Nadszedł czas na przygotowanie bulionu. Zrob go z resztek, obierków lub najbrzydszych warzyw, które, gdyby nie ten przepis, skończyłyby w koszu. Używaj warzyw ekologicznych, dokładnie oczyść je z resztek ziemi. Po ich obraniu zbierz resztki i najbrzydsze kawałki do woreczka z odpadami organicznymi. Możesz je przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy.

WEŹ:

  • resztki lub obierki z marchewki
  • resztki lub obierki z czosnku
  • resztki lub obierki z cebuli
  • resztki lub obierki z pora
  • liście selera
  • obierki z ziemniaków
  • resztki lub obierki z pieczarek
  • liście kapusty
  • obierki z pomidorów
  • łodygi świeżych ziół (pietruszki, bazylii itp.)
  • 1 l wody (lub tyle, by przykryć warzywa)
  • szczyptę soli
  • 1 łyżeczkę octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:

Przed umieszczeniem warzyw w woreczku na resztki i ich zamrożeniem dokładnie je umyj.

Napełnij duży garnek resztakmi warzyw i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez min. 35 – 40 minut, aby zredukować bulion. Przecedź. Przechowuj go w lodówce w szczelnie zamkniętych słoikach; bulion zachowa świeżość przez 4 – 5 dni. Możesz również zamrozić go w foremce do lodu – kostki będą nadawały się do użycia przez 4 miesiące.

Użyj bulionu jako bazy do potrawek, zup kremów czy sosów.

TEKST POCHODZI Z KSIĄŻKI: CHLOÉ SUCRÉE "RAZ NA TYDZIEŃ. KUCHNIA WEGE DLA ZABIEGANYCH", WYDAWNICTWO BUCHMANN
ZDJĘCIA: MÒNICA BEDMAR

Zobacz również