Tramezzini czyli roladki z chleba tostowego, z szynką parmeńską i ziołowym masełkiem. Pomysł na łatwą i ciekawą przystawkę lub pyszne śniadanie.
Weź:
•16 kromek pieczywa tostowego
•16 plastrów szynki parmeńskiej
•ząbek czosnku
•pół kostki masła
•łyżkę posiekanego koperku
•łyżkę posiekanego lubczyku
•łyżkę posiekanej natki pietruszki
•3 suszone pomidory w oliwie
•sól
Przygotowanie tramezzini
Zioła wymieszaj z miękkim masłem, drobno posiekanymi pomidorami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku solą. Odkrój skórkę z kromek chleba, posmaruj każdą masełkiem ziołowym i połóż plasterek szynki. Zwiń ciasne roladki. Podawaj przekrojone i spięte wykałaczką, posypane świeżym lubczykiem lub pietruszką.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Stockfood/Free