reklama

Spring rollsy z sałaty

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 15

Nareszcie! Świeżutkie, młode warzywa i ziółka. W koktajlu, zupie i kolorowych zawijańcach.

•liście do zawijania (sałaty, młodej kapusty, kalarepy, szczawiu, szpinaku lub botwinki),
•kalarepa,
•marchewka,
•pieczone buraczki,
•czerwona kapusta,
•papryka,
•rzodkiewka,
•korniszony,
•awokado,
•ugotowana kasza jaglana,
•ser typu feta,
•pokruszone pistacje,
•rzeżucha,
•kiełki.

Pokrój warzywa w słupki. Z dużych liści wytnij żyłki, małe ułóż po 2-3 razem. Nałóż na nie po łyżeczce kaszy, kawałku sera, odrobinie pistacji i warzyw, dodaj sporo rzeżuchy i kiełków.

Zwiń ciasno w rulonik (można spiąć wykałaczką). Bardzo ostrym nożem przekrój je na pół, by było widać kolorowy środek, i ułóż ciasno na talerzu. Podawaj z humusem.

Przepisy i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka (współpraca Anna Simon)

 

reklama