
Weź:
•pół kilograma filetów matiasa
•pół szklanki dobrej oliwy, oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
•średnią czerwoną cebulę
•2 średnie ugotowane ziemniaki
•2 średnie ugotowane buraki
•2 łyżki dobrego majonezu
•po kilka gałązek natki pietruszki, koperku, cienkiego szczypiorku
•sól
•pieprz
Filety maceruj kilka godzin w oliwie lub oleju. Ziemniaki i buraki obierz, pokrój w kostkę średniej wielkości, wrzuć do miski. Obierz cebulę, pokrój w piórka, dodaj do warzyw. Zioła umyj, osusz, drobno posiekaj i wrzuć do sałatki. Połącz, dodaj majonez i znów delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Do sałatki można dorzucić filety i wymieszać, ale danie będzie wyglądało zdecydowanie lepiej, jeśli kawałki ryby ułożysz na wierzchu. Tak przygotowany śledź będzie doskonałą przekąską karnawałową.
Wysłuchała: Agnieszka Berlińska
Zdjęcia: Kamil Zieliński/Tobasco®, Swedeponic