Boże Narodzenie i Wigilia to śledzik, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół. Polecamy przepis na śledzika po szwedzku wzbogacony o pora i koperek.

Weź:

•słoik marynowanych śledzi

•mały słoik majonezu

•pół opakowania kwaśnej śmietany

•4 łyżki marynaty ze śledzi

•5 łyżek kawioru z ryby atlantyckiej

•2 łyżeczki cukru

•pół łyżeczki pieprzu cytrynowego

•łyżeczkę sosu worcestershire

•duży pęczek koperku

•pora

•czerwoną cebulę

•sól
 

Cebulę, pora i koperek drobno posiekaj. Śledzia podziel na kawałki. Wrzuć do miski razem z kawiorem. Marynatę przecedź przez sitko, wymieszaj z majonezem, śmietaną i przyprawami. Polej śledzia, zamieszaj i wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free