Boże Narodzenie i Wigilia to śledzik, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół. Polecamy przepis na śledzika po szwedzku wzbogacony o pora i koperek.
Weź:
•słoik marynowanych śledzi
•mały słoik majonezu
•pół opakowania kwaśnej śmietany
•4 łyżki marynaty ze śledzi
•5 łyżek kawioru z ryby atlantyckiej
•2 łyżeczki cukru
•pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
•łyżeczkę sosu worcestershire
•duży pęczek koperku
•pora
•czerwoną cebulę
•sól
Cebulę, pora i koperek drobno posiekaj. Śledzia podziel na kawałki. Wrzuć do miski razem z kawiorem. Marynatę przecedź przez sitko, wymieszaj z majonezem, śmietaną i przyprawami. Polej śledzia, zamieszaj i wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free