weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Roladki z bakłażana

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 30 minut Składnik Składnik: Warzywa , Owoce , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Przekąski

Świetne danie kuchni ormiańskiej - na przystawkę i na kolację - zamiast sałatki! 

• 2 duże bakłażany
• pół szklanki orzechów włoskich
• pół kilograma sera koziego
• 5 ząbków czosnku
• po 10 gałązek świeżego tymianku i kolendry
• owoc granatu
• olej
• sól 

Bakłażany potnij wzdłuż na 3-milimetrowe plastry. Posól i odstaw na godzinę, żeby puściły sok z goryczką. Wypłucz. usmaż na patelni grillowej z obu stron, osącz z tłuszczu. Wymieszaj ser z przyprawami, nakładaj na plastry bakłażana i zwiń w ruloniki. Posyp świeżą kolendrą i ziarnami granatu.

Przepis: Anush Chilingaryan/restauracja Jazzve w Lublinie
Zdjęcie: Gutek Zegier

reklama