Placki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu)
½ łyżeczka soli, woda, olej rzepakowy
nadzienie:
150 g ugotowanego i obranego bobu
50 g oliwek zielony
pęczek zielonej pietruszki
½ łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
sól do smaku
Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min. w misce pod przykryciem. Bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy na gęstą pastę. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce pasty i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Pod koniec pieczenia, placki smarujemy olejem i grillujemy jeszcze chwilę. Jeśli ciasto odstawimy na 15 min. do miseczki i przykryjemy je wilgotną ściereczką, to zrobi nam się bardziej elastyczne.