Nadziewane kanie

Przepis na nadziewane kanie z filecikami anchois.
Przygotuj:
• 4 duże kanie
• 3 szalotki • 2 ząbki czosnku
• pół pęczka natki pietruszki
• 4 kromki białego chleba
bez skórki • 8 filecików anchois
• 2 łyżki tartego parmezanu
• 2 łyżki oliwy • sól i pieprz
Nóżki kani pokrój w kostkę, szalotki, czosnek, natkę i anchois drobno posiekaj. Chleb rozkrusz. Podsmaż na oliwie szalotki i nóżki grzybów, dodaj czosnek, anchois, chleb i pietruszkę, smaż jeszcze 2-3 minuty. Dopraw pieprzem. Kapelusze kani włóż do natłuszczonej brytfanki i rozłóż na nich farsz. Piecz pół godziny w 160ºC.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Frédéric Vasseur/CÔté Maison/East News