Jajka z sałatką krewetkową

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 25

Jajka z sałatką krewetkową. Pomysł na przystawkę na wielkanocny stół.

• 4 jajka
• pół małego pora
• pół świeżego ogórka
• pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
• łyżeczkę musztardy dijon
• kilka listków estragonu
• 150 g mrożonych krewetek koktajlowych
• sok z cytryny
• sól
• pieprz

Jajka ugotuj na miękko i od razu po wyjęciu z wrzątku przelej zimną wodą. Krewetki rozmroź, wrzuć na 3 minuty do gorącej wody. Odcedź. Posiekaj drobno pora, obierz ogórka i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj pora z połową krewetek, ogórkiem, jogurtem, musztardą i posiekanym estragonem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajka podawaj z sałatką, udekorowane resztą krewetek.

 

Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Jan-Peter Westermann/Jahreszeiten Verlag/East News