Jajka faszerowane awokado

•4 jajka,
•mała szalotka, drobno posiekana,
•wyciśnięty ząbek czosnku,
•dojrzałe awokado,
•4 plastry szynki parmeńskiej, pokrojone,
•łyżkę soku z cytryny lub limonki,
•2 łyżki posiekanego szczypiorku,
•sól morska,
•świeżo zmielony czarny pieprz.
Do dekoracji: •rzodkiewka, listki kolendry lub rzeżucha.
Jajka podgrzewaj w wodzie na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj je 6 minut. Przelej zimną wodą, ostudź. Stłucz skorupkę i zostaw jajka w wodzie na kilka minut. Obierz je, przetnij na pół i wyjmij żółtka. Czosnek i cebulkę posól. Dodaj do drobno pokrojonego awokado, oprósz solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny albo limonki i nałóż do białek z szynką parmeńską i szczypiorkiem. Podawaj z pieczywem lub oliwą.
Przepisy i zdjęcia:Katarzyna Bartoszewska, Tomasz Poneta/Plate Of Joy