Focaccia oliwkowa

Foccacia to doskonały pomysł na kolację w stylu włoskim!
•300 g mąki chlebowej
•25 g świeżych drożdży
•200 ml ciepłej wody
•pół łyżeczki cukru
•10 oliwek
•szałwia, tymianek
•czarnuszka na posypkę
•2 łyżki oliwy
•łyżeczka soli morskiej
Pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki wsyp do pół szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił objętość. Dodaj go do przesianej mąki wymieszanej z solą, pozostałą częścią wody, oliwą. Wyrabiaj ciasto kilka minut na stolnicy. Powinno być miękkie. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Foremkę posmaruj oliwą, włóż ciasto. Wciśnij w nie oliwki. Posyp ziołami i czarnuszką. Przykryj i odstaw, by znów wyrosło (na godzinę). Skrop oliwą i wstaw do piekarnika (200°C) na 15-20 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić.
Tekst: Monika Kaszuba
Zdjęcia: Stockfood/free, Shutterstock