Duszone pieczarki

To danie zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienie! Zobacz przepis na duszone pieczarki.
•16 dużych pieczarek
•szklanka białego wina
•4 szklanki wywaru warzywnego
•2 ząbki czosnku
•łyżka masła
•16 plastrów oscypka
•kawałek bryndzy podhalańskiej
•cebula
•pół szklanki zielonej soczewicy
•skórka z jednej cytryny
•natka
•tymianek
•kiełki rzodkiewki
•liście bazylii
•sól i pieprz
•oliwa
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż. Wlej wywar, zagotuj. Zalej nim soczewicę tak, aby płynu było dwa razy więcej. Gotuj 20 minut, aż wchłonie wywar. Dodaj bryndzę, skórkę z cytryny, natkę i posól. Pieczarki skrop winem i resztą wywaru. Nałóż do nich masła, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Piecz 15 minut w 180°C pod folią.
Nafaszeruj je, przykryj oscypkiem, piecz, aż się zrumienią. Podawaj z bazylią, kiełkami i oliwą.
______________________
Przepisy Matylda Rosłaniec
Zdjęcia Arr, Stockfood/Free