Domowe czipsy z warzyw

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska Danie: Przekąski

Domowe czipsy z warzyw prosto z grządki – dojrzałych i soczystych po słonecznym lecie.

Weź:

  • słodkiego ziemniaka
  • fioletowego ziemniaka (może być też zwykły)
  • marchewkę
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • selera
  • olej słonecznikowy
  • świeżo mieloną sól morską

Na sos:

  • pół szklanki jogurtu
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 suszone pomidory
  • sól

Sposób wykonania:

Ziemniaki oraz marchew dokładnie umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry. Fasolkę umyj i obetnij jej końce. Selera obierz i pokrój w słupki. Warzywa osusz papierowym ręcznikiem. W garnku  lub we frytkownicy rozgrzej bardzo mocno olej. Smaż kolejno warzywa około 2 minut, na złoto. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odsączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posól, gdy jeszcze są gorące. Posiekaj suszone pomidory. Wymieszaj składniki sosu i podawaj do czipsów.

Opracowanie: Joanna Zaguła   
Zdjęcia: Photocuisine/free