Domowe czipsy z warzyw
Domowe czipsy z warzyw prosto z grządki – dojrzałych i soczystych po słonecznym lecie.
Weź:
- słodkiego ziemniaka
- fioletowego ziemniaka (może być też zwykły)
- marchewkę
- 2 garści fasolki szparagowej
- selera
- olej słonecznikowy
- świeżo mieloną sól morską
Na sos:
- pół szklanki jogurtu
- 4 łyżki majonezu
- 4 suszone pomidory
- sól
Sposób wykonania:
Ziemniaki oraz marchew dokładnie umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry. Fasolkę umyj i obetnij jej końce. Selera obierz i pokrój w słupki. Warzywa osusz papierowym ręcznikiem. W garnku lub we frytkownicy rozgrzej bardzo mocno olej. Smaż kolejno warzywa około 2 minut, na złoto. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odsączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posól, gdy jeszcze są gorące. Posiekaj suszone pomidory. Wymieszaj składniki sosu i podawaj do czipsów.
Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Photocuisine/free