reklama

Domowe czipsy z warzyw

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20
Domowe czipsy z warzyw prosto z grządki – dojrzałych i soczystych po słonecznym lecie
Weź:
•słodkiego ziemniaka
•fioletowego ziemniaka (może być też zwykły)
•marchewkę
•2 garści fasolki szparagowej
•selera
•olej słonecznikowy
•świeżo mieloną sól morską

Na sos:
•pół szklanki jogurtu
•4 łyżki majonezu
•4 suszone pomidory •sól
Ziemniaki oraz marchew dokładnie umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry. Fasolkę umyj i obetnij jej końce. Selera obierz i pokrój w słupki. Warzywa osusz papierowym ręcznikiem. W garnku  lub we frytkownicy rozgrzej bardzo mocno olej. Smaż kolejno warzywa około 2 minut, na złoto. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odsączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posól, gdy jeszcze są gorące. Posiekaj suszone pomidory. Wymieszaj składniki sosu i podawaj do czipsów.

 

Opracowanie: Joanna Zaguła   
Zdjęcia: Photocuisine/free

reklama