Bruschetta

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 10

Szybkie (przy ręcznym krojeniu to może niekoniecznie), proste i naprawdę smaczne, a przy tym sycące i nietłuste.

bagietka lub ciabatta lub jakiekolwiek inne pieczywo z dużymi dziurami, pomidor,ogórek, cebula, czosnek, papryka, oliwki, pomidor suszony, zioła świeże, sól, pieprz, oliwa, (można dodać grillowanego bakłażana lub/i cukinię...)

Pieczywo pokroić tak jak się na podoba, ja lubię ukośnie. Kromki można wrzucić do tostera lub podpiec na patelni grillowej tylko lekko maźniętej tłuszczem. Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną kosteczkę, dodac przyprawy i odrobinę oliwy. Gdy pieczywko bedzie chrupiące nakładamy na nie warzywka, popijamy schłodzonym białym winkiem i ... odpływamy w niebyt. Ja lubie przegryzać bruschettę np serem pleśniowym lub mozarellą.