Konfitura z aronii

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce Dieta: Wegańska Danie: Przetwory

Weź:

•1 kg aronii bez szypułek

•3¼ szklanki cukru

•cytrynę 

•1¼ szklanki wody

Sposób przygotowania:

Owoce zamroź na 8 godzin. Przygotuj syrop „do nitki”, wrzuć zamrożone owoce. Gotuj na bardzo małym ogniu 15 minut. Pilnuj, aby syrop z owocami się nie zagotował. Odstaw na 8 godzin. Powoli zagotuj i smaż 20 minut. Znowu odstaw na 8 godzin i smaż 20 minut. Na 10 minut przed końcem dodaj cytrynę pokrojoną w drobną kostkę z sokiem.

Przepis pochodzi z książki Wandy Jackowskiej „Konfitury. Sekrety, tradycja i smak” 

OPRACOWANIE: MARTA KWIATKOWSKA

ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

Zobacz również