Warzywna lasagne z resztek z obiadu

Składniki:
- makaron w płatach,
- marchew,
- cebula,
- kalafior/brokuł,
- cukinia,czosnek,
- pieczarki,
- papryka,
- por,
- pomidory w puszce lub ulubiony włoski sos ze słoika
- chilli,
- mąka,
- masło,
- gałka muszkatałowa,
- sól pieprz,
- mozarella lub każdy inny ser
- sos beszamelowy – przepis
Na oliwę wrzucamy cebulę (nie podajemy dokładnych ilości, bo każdy dopasuje sobie smaki pod siebie i do swojego naczynia), natępnie marchew, najlepiej utartą na wiórki lub nawet drobniej. Dodajemy czosnek, kalafior, i cała resztę. Powinno być sporo soku, którego wcale nie trzeba za mocno odparowywać.
Gdy warzywa zmiękną (nie na papkę, niech chrupią) dodajemy sos ze słoika lub pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku. Na dnie głębokiego naczynia nasmarowanego lekko tłuszczem kładziemy płaty makaronu, na nie warstwę warzyw i plastry sera, znów makaron, warzywa i ser, aż uzyskamy przynajmniej 3 warstwy. Górna warstwa powinna być makaronowa.
Robimy sos beszamelowy (przepis znajdziesz w tutaj). Zapiekamy przynajmniej 25 minut w np 170 stopni na termoobiegu. Sprawdźmy, czy makaron jest jeszcze twardy. Sos beszamelowy lubi kipieć. Warto podstawić pod naczynie blachę z wodą lub folię aluminiową, żeby móc szybko ja usunąć i nie narazić się na zapach palącego się beszamelu.
Zdjęcie: Shutterstock