reklama

Pieczona dynia

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 95

Prosty przepis na pyszną pieczoną dynię z tymiankiem i pietruszką 

Weź:
• dynię piżmową
• oliwę
• kilka gałązek tymianku
• kilka gałązek pietruszki
• suszony rozmaryn
• sól
• świeżo mielony pieprz
Dynię przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona. Ponacinaj ją lekko w poprzek i przełóż do naczynia do zapiekania. Posmaruj ją oliwą, posyp rozmarynem, solą i pieprzem. Oprósz posiekanymi listkami tymianku i pietruszki. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj półtorej godziny. Zdejmij folię na ostatnie 20 minut, aby skórka dyni przypiekła się na złoto.
 
Opracowanie: Joanna Zaguła   
Zdjęcia: Photocuisine/free
reklama