reklama

Pieczona dynia

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 95 minut Składnik Składnik: Warzywa Dieta Dieta: Wegańska Danie Danie: Danie główne

Składniki: 

• dynię piżmową
• oliwę
• kilka gałązek tymianku
• kilka gałązek pietruszki
• suszony rozmaryn
• sól
• świeżo mielony pieprz

Dynię przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona. Ponacinaj ją lekko w poprzek i przełóż do naczynia do zapiekania. Posmaruj ją oliwą, posyp rozmarynem, solą i pieprzem. Oprósz posiekanymi listkami tymianku i pietruszki. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj półtorej godziny. Zdejmij folię na ostatnie 20 minut, aby skórka dyni przypiekła się na złoto.

Opracowanie: Joanna Zaguła   
Zdjęcia: Photocuisine/free

reklama