Karp pieczony z kaszą gryczaną
Co wziąć na karpia pieczonego z kaszą gryczaną:
- 100 g kaszy gryczanej
- 3 łyżki pokrojonego w kostkę boczku
- 3 łyżki masła
- karpia sprawionego bez głowy
- ½ szkl. płynnego masła
- 10 prawdziwków
- 2 posiekane cebule
- kubełek śmietanki 18%
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- natkę pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie al dente. Boczek podsmaż na patelni, wymieszaj z kaszą i łyżeczką masła, dopraw solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Karpia umyj, wysusz, natnij kilka razy skórę po obu stronach i oprósz solą oraz pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), napełnij kaszą, połóż na ruszcie, posmaruj płynnym masłem (podstaw na dole spore naczynie zbierające płyn) i piecz pół godziny. Grzyby oczyść, pokrój w ćwiartki, obsmaż na patelni na maśle, dodaj cebulę i zarumień. Dopraw solą i pieprzem, wlej śmietankę i sos sojowy, wymieszaj. Z piekarnika wyjmij naczynie, przelej do niego zawartość patelni i ułóż na wierzchu podpieczonego karpia. Zapiekaj kolejne 15 minut. Posyp natką.