Karp pieczony z kaszą gryczaną

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Grzyby , Nabiał , Ryby Danie: Danie główne , Na Boże Narodzenie

Co wziąć na karpia pieczonego z kaszą gryczaną:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 3 łyżki pokrojonego w kostkę boczku
  • 3 łyżki masła
  • karpia sprawionego bez głowy
  • ½ szkl. płynnego masła
  • 10 prawdziwków 
  • 2 posiekane cebule
  • kubełek śmietanki 18%
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • natkę pietruszki

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie al dente. Boczek podsmaż na patelni, wymieszaj z kaszą i łyżeczką masła, dopraw solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Karpia umyj, wysusz, natnij kilka razy skórę po obu stronach i oprósz solą oraz pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), napełnij kaszą, połóż na ruszcie, posmaruj płynnym masłem (podstaw na dole spore naczynie zbierające płyn) i piecz pół godziny. Grzyby oczyść, pokrój w ćwiartki, obsmaż na patelni na maśle, dodaj cebulę i zarumień. Dopraw solą i pieprzem, wlej śmietankę i sos sojowy, wymieszaj. Z piekarnika wyjmij naczynie, przelej do niego zawartość patelni i ułóż na wierzchu podpieczonego karpia. Zapiekaj kolejne 15 minut. Posyp natką.

Zobacz również