Pyszne, szybkie danie. Sprawdzi się idealnie na kolację, imprezę czy poczęstunek dla niespodziewanych gości. Warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Polecam!
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 0,5 kg pieczarek ser pleśniowy rokpol - ok.100g mała cebula jajko
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę. 2. Pieczarki myjemy i również kroimy na mniejsze kawałki. 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją chwilę, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy całość kilka minut, do miękkości pieczarek. Solimy, dodajemy sporą ilość świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Pod koniec smażenia możemy dodać łyżkę masła. 3. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i z każdej strony odcinamy ok. 2 cm szerokości kawałek ciasta. Odcięte paski ciasta układamy na cieście francuskim tak, żeby stworzyć coś na kształt ramki. 4. Na ciasto wykładamy farsz z pieczarek, na który kruszymy ser pleśniowy. Ja dodałam jeszcze kilka liści świeżego szpinaku. 5. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym jajkiem. 6. Wszystko układamy na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25 minut. Smacznego!