co na stół wielkanocny

Co na stół wielkanocny? Kalendarz przygotowań dzień po dniu

Eko życie

Nasz kalendarz wielkanocny pomoże Ci przygotować święta bez niepotrzebnego stresu i pośpiechu.

reklama

Co przygotować na Wielkanoc:

2 tygodnie przed świętami

Zakwas na żur. Będzie gotowy po 3-6 dniach, ale w lodówce może postać jeszcze tydzień. Z zakwasu zrobicisz na święta pyszny żurek z fasolą i szynką.

12-10 dni wcześniej
Peklowanie mięsa. Im większy kawałek, tym dłużej leżakuje w solance z przyprawami – trzeba liczyć tydzień na kilogram.

7 dni wcześniej
Najlepszy moment na wysianie rzeżuchy.

5 dni wcześniej
Suszenie wędlin. Peklowany schab zawinięty w gazę wieszamy w suchym i ciepłym miejscu, np. za lodówką.

4 dni wcześniej
Przygotowanie mięsa na pasztet – smażymy lub podduszamy  z przyprawami i zostawiamy na noc w lodówce.

3 dni wcześniej
Pieczenie pasztetu, kręcenie majonezu. Do Wielkanocy czekają w lodówce. Warto wypróbować też przepis na pasztet z białej fasoli z suszonymi pomidorami.

2 dni wcześniej
Pieczenie mazurków i mięsa – będą lepsze, jak trochę poleżakują. Jeśli robimy domowy chleb, teraz dokarmiamy zakwas.

w przeddzień Wielkanocy
Pieczenie chleba i baby. Ciasto zagniatamy rano, ale lepiej piec je wieczorem, żeby było jak najświeższe.

Jak przechowywać jedzenie wielkanocne?

Zakupy świąteczne zrobione, lodówka pełna, ale gdy tylko przeczytamy na opakowaniu, że minęła data przydatności, od razu wszystkie te pyszności lądują w śmietniku. Nie musi tak być! Dobrze przechowywane produkty nie zaszkodzą nam nawet później. To oszczędność i korzyść dla środowiska.

  • Sypkie produkty przechowuj w zamkniętych słoikach, w ciemnym, suchym miejscu, a wytrzymają nawet rok.

  • Mięso dobrze jest zapakować próżniowo, ale warzywa i owoce nie powinny stać w folii. Jeśli nie zjesz ich teraz, można je zasuszyć. Wtedy wytrzymają dużo dłużej.

  • Sól, miód i cukier trzymane w suchym, ciemnym miejscu nie psują się nigdy.

  • Nabiał i jajka można jeść jeszcze 2 dni po tym, jak stracą ważność (jajka lepiej jednak ugotować na twardo).

  • Uwaga, nie wolno jeść przeterminowanych ryb i mięsa!

Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz także: Pomysł na pisanki wielkanocne bez barwienia i malowania

Zobacz również