Szarlotka sypana
Pyszna, rozpływająca się w ustach. Doskonała na długie jesienne i zimowe wieczory. Dzięki pysznym jabłkom z cynamonem przywoła smak lata i wszystkie zaczarowane smaki dzieciństwa. składniki na ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 3/4 szklanki cukru
składniki na masę jabłkową:
2,5 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
oraz 150 g masła
Wykonanie:
Jabłka umyłam, obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnęłam sok, dodałam cukier i cynamon. Całość dokładnie wymieszałam.
W oddzielnej misce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszą manną oraz cukrem. Całość po wymieszaniu podzieliłam na 3 równe części.
Formę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą.
Na spód foremki wysypałam pierwszą cześć suchych składników, na to wyłożyłam połowę przygotowanych wcześniej jabłek. Przysypałam to drugą częścią suchych składników, na którą ułożyłam drugą część jabłek, a na nią położyłam trzecią warstwę suchych składników. Na wierzch, czyli ostatnią warstwę suchych składników położyłam płaty masła, (ścięte nożem) tak aby przykryły całą powierzchnię ciasta.