Rogale świętomarcińskie

WEŹ NA NADZIENIE:
- 1⁄4 kg białego maku
- 1⁄4 kg cukru
- 1/5 kostki masła
- łyżkę miodu
- po 50 g rodzynek i mielonych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3-4 pokruszone biszkopty
- 2 małe jajka
NA CIASTO PÓŁFRANCUSKIE:
- 1⁄2 kg mąki
- 200 ml mleka
- 10 g drożdży
- szczyptę soli
- duże jajko
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1/3 kostki masła
DODATKOWO:
- 3⁄4 kostki zamrożonego masła
NA LUKIER:
- 100 g cukru pudru •posiekane prażone migdały
Mak zalej wodą i gotuj przez 20-30 minut, odcedź, ostudź i przepuść trzy razy przez maszynkę. W rondlu roztop masło, dodaj miód, cukier i 2 łyżki wody, poczekaj, aż wszystko się rozpuści. Dodaj bakalie, chwilę pogotuj i wsyp mak. Smaż 5 minut, mieszając. W ostudzoną masę wmiksuj kolejno po 1 jajku i dodaj tyle okruchów biszkoptowych, aby uzyskać zwarte nadzienie. Zamrożone masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach, rozłóż na tacy i włóż do lodówki.
W dużej misce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, dodaj 2 łyżki mąki i zalej wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość dwukrotnie. W tym czasie stop 1/3 kostki masła i ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Do rozczynu dodaj mąkę i jajko, dokładnie wymieszaji partiami wlewaj roztopione, ostudzone masło. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj do czasu, aż będzie elastyczne.
Odstaw ciasto w misce nakrytej ściereczką w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie rozwałkuj z niego prostokąt, na 2/3 wyłóż równomiernie starte masło, 1/3 zostaw puste. Potem złóż ciasto na trzy (tak jak kartkę papieru do podłużnej koperty) i znowu rozwałkuj na prostokąt, który złóż ponownie na trzy. Zawiń w folię i wstaw ciasto do lodówki na pół godziny, potem wyciągnij, ponownie rozwałkuj i złóż. Powtórz wałkowanie, składanie i chłodzenie jeszcze dwa razy – dzięki temu będziesz mieć cudnie rozwarstwiające się listkowe ciasto. Na koniec rozwałkuj je na długi prostokąt o grubości około 1⁄2 cm, wytnij z niego 12 trójkątów, na każdy nałóż sporą łyżkę masy makowej, zwiń rogale i układaj na blaszce do pieczenia. Poczekaj pół godziny, aż wyrosną i piecz je przez 20-25 minut w 180oC.
ZRÓB LUKIER: Cukier wymieszaj z odrobiną ciepłej wody i utrzyj gęsty lukier, którym polej obficie rogale, a potem posyp prażonymi migdałami.
Tekst i zdjęcia: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, FOTOGRAFKA I STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI. GREENMORNING.PL