Rogale świętomarcińskie

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Zboża , Ryby Dieta: Ogólna Danie: Deser , Dla dzieci

WEŹ NA NADZIENIE: 

  • 1⁄4 kg białego maku
  • 1⁄4 kg cukru
  • 1/5 kostki masła
  • łyżkę miodu
  • po 50 g rodzynek i mielonych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3-4 pokruszone biszkopty
  • 2 małe jajka 

NA CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 

  • 1⁄2 kg mąki 
  • 200 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • szczyptę soli
  • duże jajko
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1/3 kostki masła 

DODATKOWO:

  • 3⁄4 kostki zamrożonego masła 

NA LUKIER: 

  • 100 g cukru pudru •posiekane prażone migdały

Mak zalej wodą i gotuj przez 20-30 minut, odcedź, ostudź i przepuść trzy razy przez maszynkę. W rondlu roztop masło, dodaj miód, cukier i 2 łyżki wody, poczekaj, aż wszystko się rozpuści. Dodaj bakalie, chwilę pogotuj i wsyp mak. Smaż 5 minut, mieszając. W ostudzoną masę wmiksuj kolejno po 1 jajku i dodaj tyle okruchów biszkoptowych, aby uzyskać zwarte nadzienie. Zamrożone masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach, rozłóż na tacy i włóż do lodówki.

W dużej misce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, dodaj 2 łyżki mąki i zalej wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość dwukrotnie. W tym czasie stop 1/3 kostki masła i ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Do rozczynu dodaj mąkę i jajko, dokładnie wymieszaji partiami wlewaj  roztopione, ostudzone masło. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj do czasu, aż będzie elastyczne.

Odstaw ciasto w misce nakrytej ściereczką w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie rozwałkuj z niego prostokąt, na 2/3 wyłóż równomiernie starte masło, 1/3 zostaw puste. Potem złóż ciasto na trzy (tak jak kartkę papieru do podłużnej koperty) i znowu rozwałkuj na prostokąt, który złóż ponownie na trzy. Zawiń w folię i wstaw ciasto do lodówki na pół godziny, potem wyciągnij, ponownie rozwałkuj i złóż. Powtórz wałkowanie, składanie i chłodzenie jeszcze dwa razy – dzięki temu będziesz mieć cudnie rozwarstwiające się listkowe ciasto. Na koniec rozwałkuj je na długi prostokąt o grubości około 1⁄2 cm, wytnij z niego 12 trójkątów, na każdy nałóż sporą łyżkę masy makowej, zwiń rogale i układaj na blaszce do pieczenia. Poczekaj pół godziny, aż wyrosną i piecz je przez 20-25 minut w 180oC.

ZRÓB LUKIER: Cukier wymieszaj z odrobiną ciepłej wody i utrzyj gęsty lukier, którym polej obficie rogale, a potem posyp prażonymi migdałami.

Tekst i zdjęcia: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, FOTOGRAFKA I STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI. GREENMORNING.PL

Zobacz również