weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Pączki z likierem jajecznym

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 50 minut Składnik Składnik: Zboża Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser

Domowe pączki - w sam raz na mroźny wieczór i (nie tylko) deser na Tłusty Czwartek

Weź:
•2 szklanki mąki
•łyżkę cukru waniliowego
•szczyptę soli
•25 g drożdży
•pół szklanki ciepłego mleka
•2 żółtka
•jajko 
•1½ łyżki masła
•olej do smażenia 

Dodatkowo:
•szklankę likieru jajecznego
•pół szklanki mleka
•żółtko
•¾ łyżki mąki ziemniaczanej
•pół szklanki cukru pudru 
W połowie mleka rozpuść drożdże i dodaj 2 łyżki mąki. Zostaw do wyrośnięcia na kwadrans. Potem resztę mąki i mleka oraz sól wymieszaj z zaczynem. Dodaj jajko i żółtka utarte z cukrem waniliowym. Wyrabiaj ciasto przez prawie 15 minut, a następnie dodaj roztopione masło. Wyrabiaj kolejne 3 minuty, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na pół godziny. Uformuj z ciasta kule o średnicy około 4 cm i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie w garnku rozgrzej 2 szklanki oleju i smaż pączki z obu stron na lekko brązowy kolor. Odsącz je na ręczniku kuchennym. Zagotuj mleko, zdejmij z ognia i dodaj ajerkoniak, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko i zmiksuj na gładką masę. Gdy ostygnie, za pomocą specjalnej szprycy nadziewaj pączki. Posyp cukrem pudrem. 
 
Przepis: Joanna Zaguła   
Zdjęcie: Stockfood/free
reklama