Pączki z likierem jajecznym

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżkę cukru waniliowego
  • szczyptę soli
  • 25 g drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • jajko 
  • 1½ łyżki masła
  • olej do smażenia 
NADZIENIE:
  • szklankę likieru jajecznego
  • pół szklanki mleka
  • żółtko
  • ¾ łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru pudru 

PRZYGOTOWANIE:
W połowie mleka rozpuść drożdże i dodaj 2 łyżki mąki. Zostaw do wyrośnięcia na kwadrans. Potem resztę mąki i mleka oraz sól wymieszaj z zaczynem. Dodaj jajko i żółtka utarte z cukrem waniliowym. Wyrabiaj ciasto przez prawie 15 minut, a następnie dodaj roztopione masło. Wyrabiaj kolejne 3 minuty, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.

Uformuj z ciasta kule o średnicy około 4 cm i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie w garnku rozgrzej 2 szklanki oleju i smaż pączki z obu stron na lekko brązowy kolor. Odsącz je na ręczniku kuchennym. Zagotuj mleko, zdejmij z ognia i dodaj ajerkoniak, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko i zmiksuj na gładką masę. Gdy ostygnie, za pomocą specjalnej szprycy nadziewaj pączki. Posyp cukrem pudrem. 

Przepis: Joanna Zaguła   
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również