weranda.pl werandaweekend.pl

Pączki domowej roboty

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 70 minut Składnik Składnik: Owoce , Zboża Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser

WEŹ:

  • 50 g drożdży
  • pół szklanki mleka (szklanka = 250 ml)
  • pół kilograma mąki
  • pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g stopionego masła
  • 2 łyżek spirytus
  • nadzienie (dżem, powidła – najsmaczniejsze są te z róży)
  • smalec lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i połową szklanki letniego (byle nie za ciepłego) mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka z resztą cukru ucieramy na puszystą masę.

Gdy drożdże urosną, dodajemy do nich przesianą mąkę, utarte żółtka i miksujemy. Stopniowo dolewamy ciepłe mleko. Kiedy ciasto zaczyna „odchodzić” od miski, wlewamy masło. Na koniec dodajemy spirytus. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy urośnie, rozwałkowujemy je (nie za cienko) i wykrawamy szklanką placuszki. Na każdy nakładamy nadzienie, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy. Formujemy kulkę i odkładamy, niech jeszcze urośnie.

Smażymy na rozgrzanym smalcu, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z tłuszczu. Pączki można też nadziać szprycą do tortów po usmażeniu, ale wtedy nadzienie będzie zimne i nie tak smaczne. Posypujemy cukrem pudrem albo robimy lukier (ucieramy szklankę cukru pudru z 3 łyżkami wody).

Tekst: Joanna Derda
Fotografie: Shutterstock