#zostańwdomu czytaj e-wydanie - tylko 8,99 zł
reklama
Przepis na pączki: idealne ciasto drożdżowe

Przepis na pączki: idealne ciasto drożdżowe

Ciasta i desery

W tłusty, ostatni w karnawale czwartek tradycja nakazuje zjeść tłusty pączuś. Im więcej, tym lepiej. Bo jeśli w ten dzień „nie zjesz pączków kopy, to ci myszy zniszczą pole i będziesz mieć pustki w stodole”. Oto porady, dzięki którym usmażysz pączki idealne.

Zobacz: Tradycyjny przepis na pączki

Pączki: jak zrobić idealne ciasto

Mleko i jaja, tłuszcz i drożdże itp. muszą być ciepłe, więc wyjmij je z lodówki minimum dwie, trzy godziny przed przygotowaniem ciasta. Mąkę koniecznie przesiej i ogrzej. To ważne, żeby wszystkie składniki były świeże. Szczególnie drożdże! Ich świeżość w szczególny sposób zaważy na tym, jak uda się ciasto. Diabeł tkwi w szczegółach!

Pączki – przepis tradycyjny wymaga dyscypliny!

W kuchni ma być ciepło! Minimum 20°C. Drożdże klapną w przeciągu, więc nie otwieramy drzwi ani okien, niech nikt nie wchodzi do kuchni, gdy rozmnażają się drożdże i rośnie ciasto. Dobrze przygotowane powinno w ciągu godziny zrobić się dwa razy większe. W tym czasie nie potrząsaj formą ani nie wal w stół, na którym wyrasta, nawet nie śmiej się za głośno!

Najlepsze pączki? Tylko robione ręczna

Żaden robot – tylko ciepłe ręce zapewnią dobre wyrobienie ciasta. Nie wysłuchuj się więc technologią! Zamiast tego weź sprawy w swoje ręce. Po czym poznasz, że ciasto na pączki idealne jest już gotowe? Jeśli nie klei się do dłoni to znak, że masa jest dobrze wyrobiona. Teraz przykryj je ściereczką i czekaj, aż wyrośnie. 

Tekst: Joanna Halena
Zdjęcia: Shutterstock