Kremowa tarta z figami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut + czas w lodówce Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ NA CIASTO: 

czubatą szklankę mąki

1⁄2 kostki zimnego masła jajko

2 łyżki cukru

1⁄4 łyżeczki soli

łyżkę zimnej wody 

NA DEKORACJĘ: 

  • 2-3 opakowania gęstego jogurtu lub serka waniliowego, na przykład typu skyr
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 dojrzałe figi
  • szklankę winogron
  • garść nasion granatu

PRZYGOTOWANIE:

Posiekaj nożem masło, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki, potem rozwałkuj, wyłóż na posmarowaną blachę, ponakłuwaj, przykryj pergaminem, posyp fasolą i upiecz w nagrzanym do 190°C piekarniku. Wyjmij, zdejmij papier i obciążenie i wstaw na kolejny kwadrans do pieca. Wystudź. Serek zblenduj z sokiem i cukrem, wyłóż na ciasto, udekoruj owocami, przed podaniem wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Tekst: Joanna Halena Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również