weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Szarlotka na Boże Narodzenie

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 60 minut Składnik Składnik: Owoce , Zboża Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser , Na Boże Narodzenie

 

Weź na ciasto:
•2,5 szklanki mąki razowej
•szczyptę proszku do pieczenia
•szczyptę soli
•2 łyżeczki miodu
•2 żółtka
•półtorej kostki masła

Weź na nadzienie:
•po pół paczki orzechów laskowych, włoskich i moreli
•szczyptę mielonego ziela angielskiego
•pół łyżeczki mielonych goździków
•ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
•łyżeczkę mielonego cynamonu
•łyżeczkę startej skórki pomarańczowej
•6 łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy
•5 łyżek płynnego miodu
•kilo winnych jabłek
•2 łyżki soku z cytryny
•żółtko
•cukier puder

Składniki na ciasto szybko zagnieć, uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 min. Orzechy i morele posiekaj, połącz je z przyprawami, miodem i sokiem pomarańczowym. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. 2/3 ciasta rozwałkuj i wytnij koło na spód.

Resztą ciasta wylep brzegi, a z tego, co zostanie, wytnij gwiazdki do dekoracji. Wylepioną tortownicę nakryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kolejne 30 min. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kliny.

Na spód ciasta wyłóż połowę masy orzechowo-miodowej, ułóż jabłka, a na nich resztę masy. Udekoruj wierzch gwiazdkami posmarowanymi żółtkiem. Piecz 35-45 minut. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Tekst: Redakcja

reklama