Ciasto jogurtowe jest delikatne, wilgotne i przede wszystkim proste w przygotowaniu. Lubi wszystkie owoce z wyjątkiem truskawek, które są zbyt soczyste. Świetne z jagodami, śliwkami czy czereśniami. Morele nadają mu świeżości i kwaskowatości. Na jesienne dni planuję wersję z jabłkami i kruszonką cynamonową. Ważne, by tego ciasta nie wyrabiać ani ubijać. Trzeba je jedynie wymieszać. Można w tym celu użyć miksera na bardzo wolnych obrotach i przestać mieszać, gdy tylko masa będzie jednolita. Więcej: podbeskidzkimniebem.blogspot.com
Ciasto: 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego* Umyty i wysuszony kubeczek po jogurcie używaj do odmierzania następujących składników: 3 kubeczki mąki pszennej 2 kubeczki cukru kryształu 1 kubeczek oleju roślinnego oraz: 4 jaja wiejskie
Najpierw przygotować migdałową kruszonkę: masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami i z cukrem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Morele pokroić na połówki i usunąć pestki.** Przygotować ciasto jogurtowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodając powoli cukier pianę nadal ubijać, aż zrobi się gładka i lśniąca. Dodać żółtka, wymieszać. Połączyć ze skórką pomarańczową, olejem, jogurtem, a na koniec delikatnie dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć połówki moreli przecięciem do góry, jedna obok drugiej. Wierzcz ciasta posypać kawałkami kruszonki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 - 50 min. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Ostudzić i oprószyć pudrem. * Jogurt naturalny powinien być pełnotłusty. Jeśli nie mamy pod ręką małych jogurtów, wystarczy odważyć w szklaneczce 150 g jogurtu i po umyciu szklaneczki napełniać ją pozostałymi składnikami do tej samej pojemności. ** Mama zawsze mnie uczyła, że morele i węgierki bierze się do ręki i ściska kciukiem i ugiętym palcem wskazującym. Owoce rozchodzą się idealnie wzdłuż. Moim zdaniem prostszy i szybszy sposób.