Torcik czekoladowy

Idealny na deser pyszny tort z kremem. Migdały, mango, czekolada...niebo w gębie!

Składniki:

•2 szklanki mielonych migdałów

•¾ szklanki cukru

•2 jajka

•3 łyżki kakao

•łyżkę oleju

•łyżkę masła

•mango

na mus:

•2 tabliczki mlecznej czekolady

•1½ szklanki śmietany kremówki

•2 żółtka

•2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Utrzyj migdały z cukrem, dodając kolejno jajka, olej i kakao. Wyłóż na tortownicę wysmarowaną masłem. Piecz 20 minut w 175ºC. Czekoladę
rozpuść i ostudź, dodaj żółtka utarte z cukrem pudrem. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do czekolady. Kawałki obranego mango ułóż na upieczonym spodzie. Zalej masą
czekoladową i schładzaj przez kilka godzin,
a najlepiej całą noc. Przed podaniem udekoruj.

PRZEPIS: Matylda Rosłaniec, Sanna Fyring Liedgren/House of Pictures  

Zdjęcia: Anna Kern/House of Pictures