Papryki z wołowiną

Faszerowane papryki, to znany sposób na zdrowy posiłek. Dzisiaj nafaszerujemy je mieloną wołowiną i czarną fasolą.
Składniki:
•4 duże papryki
•pół kilograma mielonej wołowiny
•1 szklanka czarnej fasoli
•łyżka przecieru pomidorowego
•szczypta cynamonu
•sól i pieprz cayenne
•oliwa
•kilka listków kolendry
Sposób przyrządzania:
Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odcedź ją, zalej świeżą wodą i gotuj 45-60 minut, aż będzie lekko twardawa. Na oliwie podsmaż krotko mięso z przecierem. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Papryki przetnij w poprzek i wydrąż gniazda nasienne. Nafaszeruj je mięsem z fasolą. Przełoż do foremki, piecz około 45 minut w 190oC. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.
Przepis: Matylda Rosłaniec
Fot: STOCKFOOD/FREE