Papryki z wołowiną

Faszerowane papryki, to znany sposób na zdrowy posiłek. Dzisiaj nafaszerujemy je mieloną wołowiną i czarną fasolą.

Składniki:

•4 duże papryki

•pół kilograma mielonej wołowiny

•1 szklanka czarnej fasoli

•łyżka przecieru pomidorowego

•szczypta cynamonu

•sól i pieprz cayenne

•oliwa

•kilka listków kolendry

Sposób przyrządzania:

Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odcedź ją, zalej świeżą wodą i gotuj 45-60 minut, aż będzie lekko twardawa. Na oliwie podsmaż krotko mięso z przecierem. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Papryki przetnij w poprzek i wydrąż gniazda nasienne. Nafaszeruj je mięsem z fasolą. Przełoż do foremki, piecz około 45 minut w 190oC. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Fot: STOCKFOOD/FREE